Ceasuri Patek Philippe


Secundele nu trec la fel pentru fiecare dintre noi, iar polonezul Patek Philippe a înţeles asta când a creat unele dintre cele mai avansate şi elaborate ceasuri din lume.

Vacheron Constantin, Breguet, Audemars Piguet sau Jaeger LeCoultre sunt repere. Repere ale timpului, ale industriei producătoare de ceasuri, dar şi ale istoriei. Patek Philippe este un nume relativ nou pe piaţa ceasurilor de lux, comparativ cu cele de mai sus, dar timpul n-a fost niciodată o piedică pentru compania producătoare de ceasuri.

Viaţa complicată a unui polonez

Antoni Norbert Patek s-a născut în satul polonez Piaski Luterskie, aproape de Lublin. La 16 ani, în 1828, Patek se înrolează într-un regiment de cavalerie de elită, unde a fost rănit de două ori. Câţiva ani mai târziu, aflat în Franţa, ca zeţar, se vede nevoit să părăsească ţara în urma unui decret emis la presiunea Rusiei, prin care refugiaţii polonezi erau consideraţi indezirabili. Patek se mută în Geneva, unde cunoaşte familia Moreau, care va juca un rol decisiv în viaţa sa. Se căsătoreşte cu fiica acestora şi începe să deprindă tainele negustoriei cu ceasuri de buzunar.

La început, Patek cumpăra mecanisme de ceas din Versoix şi le aducea la Geneva, unde comanda cutii de lux pentru ele. A fost prima sa idee de afaceri din domeniu:ceasuri cu o precizie excepţională, într-un ambalaj care să le transforme în mici opere de artă. La începutul lui 1839, Antoni Patek a deschis Patek, Czapek &Co, împreună cu creatorul de mecanisme de ceas polonez Franciszek Czapek. Adică un atelier cu şase angajati şi o producţie de 200 de ceasuri pe an. Primele ceasuri, expuse astăzi în muzeul Patek Philippe, au fost create exclusiv pentru comenzi individuale şi rămân un simbol al perfecţiunii mecanicii de atunci.

Invenţii celebre şi astăzi

Anul 1851 marchează inaugurarea noului brand, cel care avea să facă istorie. După renunţarea la colaborarea cu Czapeck, Patek l-a întâlnit pe francezul Adrien Philippe, care inventase în 1842, la doar 27 de ani, mecanismul de întoarcere a ceasurilor fără cheie, numit azi automatic.

Compania nou înfiinţată Patek Philippe a trecut la producţia de masă, marcând primele victorii încă de atunci. În anul inaugurării, cu ocazia Marii Expoziţii din Hyde Park (Londra), Patek şi Phillipe i-au oferit reginei Angliei un ceas cu mecanismul descoperit (skeleton/open face) automatic. În 1868, apare primul ceas de mână al brandului, iar în 1876 a fost lansat primul ceas cu calendar perpetuu, cronograf şi minutar cu repetiţie.

După moartea lui Antoni Patek, compania a trecut prin proprietatea mai multor grupuri de afaceri sau persoane, până în 1929, când a fost achiziţionată de familia Stern. De atunci şi până astăzi, este singura firmă care a concurat îndeaproape Vacheron Constantin, marele campion al „complicaţiilor”. Termenul se referă la un cadran sau un indicator care oferă o informaţie precum poziţia lunii, data, un punct geografic, distanţa faţă de soare şi altele.

Facebooktwitterpinterest